Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Padlizsán gyógyhatásairól
  2024-02-05 22:23:45, hétfő
 
 



A padlizsán július végétől késő őszig kapható. Lila héjú, szivacsos állományú bogyóját fogyasztjuk.

A növény vadon élő faját egyes leírások szerint Dél-Ázsiában kezdték el nemesíteni, más adatok szerint viszont India az őshazája, és innen került Dél-Ázsiába. Európába a XVI. században, Magyarországra pedig a török hódoltság ideje alatt került. Népies elnevezése törökparadicsom, tojásgyümölcs.

A padlizsán bogyótermése lehet tojás, hosszabb hengeres, vagy gömb alakú. Mindig megfelelően érett padlizsánt vásároljunk, mely körülbelül 5-8 cm átmérőjű, csillogó, kemény, sima héjú, élénkzöld kocsányú termés. A szedés után rövid ideig, 5-6 napig tárolható. A túlérett vagy hosszan tárolt padlizsán felülete matt, magjai barnásak, húsa kesernyés ízű és szívós, csészelevelei hervadtak.

A még éretlen, illetve nem teljesen érett padlizsán a szolanin nevű (keserű ízű, zöld színű és mérgező) vegyületet tartalmazza. Ez a vegyület más zöldségekben is megtalálható, például a burgonyagumón jól látható zöldes részben és az éretlen paradicsomban.

A padlizsán gyógyhatása
A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában, vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású. Túlzott gyomorsav-termelődésben és gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

Amerikai kutatások szerint a padlizsán antocianin (a flavonoidok közé tartozó növényi festékanyag) tartalma segíti a C-vitamin hasznosulását, szerepet játszhat a rákbetegek kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a "jó", vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben. Az antocianin serkentő hatással van a különböző agyműködési funkciókra is; a vegyület többek között a vöröskáposztában is megtalálható.

A padlizsánban lévő nem felszívódó (abszorbeált) flavonoidok a gyomor- és béltraktusban intenzív átalakulási folyamatokon mennek keresztül, aminek a végén egyszerű fenolsavak keletkeznek: ezek a vegyületek már könnyen felszívódnak a vékonybél nyálkahártyáján keresztül. Az egyszerű fenolsavak antioxidáns, rákmegelőző hatású vegyületek. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát máj- és epebetegségek kezelésére ajánlják. Az indiai természetgyógyászat szerint a zöldség idült asztmában és hörghurutban is jó hatású lehet.

A padlizsán felhasználása
A padlizsán zsiradékban történő sütésekor sok zsírt szív magába: egy ausztráliai kutatás szerint egy padlizsánszelet több mint 80 grammnyi zsiradékot vesz fel 70 másodperc alatt, így nagymértékben nő az energiatartalma. Jobban emészthető, ha a tojásgyümölcsből zsiradékszegény ételeket készítünk. A padlizsán a balkáni népek és a mediterrán étrend egyik legtöbbet használt élelmiszere, sokszor eszik hús helyett.

Nyersen nem fogyasztható! A balkáni országokban jellemző fűszerei a bazsalikom, a borsikafű (csombor), a bors, az oregánó, a vöröshagyma, a fokhagyma és a zöldpetrezselyem. Sokszor adnak hozzá paradicsomot is. Készítenek belőle olajos salátát, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ételeket is.

A padlizsán héját sütés, főzés előtt nem mindig kell eltávolítani (ez az étel jellegétől függ), a kocsányát egyujjnyi gyümölccsel együtt kell levágni. Készíthető belőle saláta, előétel és rakott étel, népszerű rántva is.

Felhasználható levesekbe, főzelékekbe, párolva, mártásként, köretnek. Legelterjedtebb elkészítési módja a padlizsánkrém. A görög muszaka és a francia, provanszi ratatouille egyaránt padlizsános egytálételek. A katalán escalivada grillezett zöldség, a vinete saláta pedig román és erdélyi magyar zöldségkrém.

A padlizsán tápanyagtartalma
Energiatartalma kicsi, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják az elkészítési módtól függően (zsiradékszegényen). Nagy a víztartalma, rostot, fehérjét és kevés szénhidrátot is tartalmaz.

Értékes C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős. Megtalálható benne a kálium, foszfor, magnézium, kálcium, nátrium, purin és oxálsav. A felsoroltakon kívül antioxidáns hatású ubikinon (Q10) is található benne. Ennek a vegyületnek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.

Padlizsánkrém recept
Hozzávalók
2 db padlizsán,
2 tk mustár,
só és őrölt fekete bors, ízlés szerint,
2 gerezd fokhagyma,
10 dkg hideg vaj.

Elkészítés
A megmosott és szárazra törölt padlizsánt megszurkáljuk, 200 ºC-os előmelegített sütőbe tesszük. 25 percig sütjük, átfordítjuk a másik oldalára és még egyszer 25 percig sütjük.

Akkor jó a padlizsán, ha a héja ráncos és puha a húsa. A padlizsán szárát levágjuk, héját lehúzzuk és húsát lekaparjuk a héjról. Összeturmixoljuk a hozzávalókkal.

Friss, vagy pirított kenyérre kenve tálaljuk.

Nagyon sokfajta elkészítési módja van. Van aki a fokhagymára esküszik és van aki a vöröshagymát nem szeretné kihagyni belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: összeturmixoljuk, tojásgyümölcsből, vöröskáposztában, tápanyagtartalma, zöldpetrezselyem, gyomorfekélyben, törökparadicsom, zsiradékszegény, vesebetegségben, cukorbetegeknek, legelterjedtebb, energiatartalma, terméskivonatát, nyálkahártyáján, padlizsánszelet, magyarországra, fogyaszthatják, felhasználható, tojásgyümölcs, padlizsánkrém, hozzávalókkal, burgonyagumón, hasznosulását, bélgyulladást, epebetegségek, csészelevelei, paradicsomban, felhasználása, gyógyászatban, béltraktusban, termelődésben, felsoroltakon, nagymértékben, megszurkáljuk, előmelegített, megelőzésében, padlizsán július, növény vadon, török hódoltság, padlizsán bogyótermése, szedés után, túlérett vagy, szolanin nevű, éretlen paradicsomban, padlizsán gyógyhatása, padlizsán fogyasztása, padlizsán antocianin, flavonoidok közé, rákbetegek kezelésében, védő hatású, antocianin serkentő, különböző agyműködési, Értékes C-vitamin-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 21  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 20  Őrizkednünk kell...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png telefon  A másik dolog,  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Németh László tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Alázat  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png kislány  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Nem számIt  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogy lehet megtartani  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 20  Kerüld el az evangélium örömén...  képre írva  Szép estét  Tanuld meg ezt a versemet  Nevem  Nagyon különös  képre írva  Irgalom és ítélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jónás Tamás – Végtelen b... 
Bejegyzés Címkék
padlizsán július, növény vadon, török hódoltság, padlizsán bogyótermése, szedés után, túlérett vagy, szolanin nevű, éretlen paradicsomban, padlizsán gyógyhatása, padlizsán fogyasztása, padlizsán antocianin, flavonoidok közé, rákbetegek kezelésében, védő hatású, antocianin serkentő, különböző agyműködési, vegyület többek, padlizsánban lévő, végén egyszerű, vékonybél nyálkahártyáján, egyszerű fenolsavak, padlizsán terméskivonatát, zöldség idült, padlizsán felhasználása, padlizsán zsiradékban, ausztráliai kutatás, padlizsánszelet több, tojásgyümölcsből zsiradékszegény, balkáni népek, mediterrán étrend, balkáni országokban, padlizsán héját, étel jellegétől, kocsányát egyujjnyi, görög muszaka, katalán escalivada, vinete saláta, padlizsán tápanyagtartalma, elkészítési módtól, felsoroltakon kívül, vegyületnek fontos, sejtekre káros, másik oldalára, héja ráncos, padlizsán szárát, fokhagymára esküszik, összeturmixoljuk, tojásgyümölcsből, vöröskáposztában, tápanyagtartalma, zöldpetrezselyem, gyomorfekélyben, törökparadicsom, zsiradékszegény, vesebetegségben, cukorbetegeknek, legelterjedtebb, energiatartalma, terméskivonatát, nyálkahártyáján, padlizsánszelet, magyarországra, fogyaszthatják, felhasználható, tojásgyümölcs, padlizsánkrém, hozzávalókkal, burgonyagumón, hasznosulását, bélgyulladást, epebetegségek, csészelevelei, paradicsomban, felhasználása, gyógyászatban, béltraktusban, termelődésben, felsoroltakon, nagymértékben, megszurkáljuk, előmelegített, megelőzésében, zöldségekkel, megtalálható, hörghurutban, bogyótermése, eltávolítani, paradicsomot, szenvedőknek, szénhidrátot, fogyasztható, kiemelkedően, padlizsánban, vizelethajtó, zöldségekben, megkötésében, ásványianyag, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.